NATION OF LANGUAGE – STRANGE DISCIPLE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: Play It Again Sam / PIAS

‘Nation Of Language’ is een New Yorkse new wave- en indiepopformatie uit Brooklyn die in 2016 werd opgericht met als huidige bandleden leadzanger en multi-instrumentalist Ian Richard Devaney, synthesizerspeelster Aidan Noell, bassist Alex MacKay en drummer Noah Rubin. De van zijn live bijdrage bij optredens van ‘LCD Soundsystem’ gekende albumproducer Nick Millhiser neemt ook al eens plaats achter de drums en de synthesizers bij de opname van hun platen.

Begin vorig jaar maakten wij hier kennis met deze synthpopgroep dankzij hun uitstekende album “A Way Forward” dat volgde op de in 2020 uitgekomen debuutplaat “Introduction, Presence”. Op het vlak van de zang riep de stem van Ian Richard Devaney toen bij ons de vergelijking op met de vocale capaciteiten van ‘The National’-frontman Matt Berninger. Qua sound linkten we de groep aan de elektronische muziek uit de jaren ’70 en ’80 van ’Orchestral Manoeuvers In The Dark’, de Liverpoolse synthesizergroep die trouwens een inspiratiebron voor Devaney was voor de oprichting van deze band.

“Strange Disciple” is de titel van de opvolger voor “A Way Forward” en is een tien tracks tellende plaat van ‘Nation Of Language’ die ons alweer heel aangenaam heeft weten te verrassen. Ook nu horen we weer catchy en opzwepende dansmuziek in alle tracks op het album zoals u zelf kunt vaststellen in de twee nummers uit de plaat die we op de video’s hebben meegegeven: eerst is er het dynamisch swingende “Sole Obsession” en daarna het op een monotoon doch opgewekt ritme gebrachte nummer “Sightseer”.

De sound die ‘Nation Of Language’ doorheen de tracks op dit album hanteert doet ons ook nu weer meermaals denken aan de eightiesmuziek van elektropopgroepen als ‘Joy Division’, ‘New Order’, ‘Human League’, ‘O.M.D.’ of ‘Depeche Mode’. Het is dan ook bijzonder leuk om vast te stellen dat die 40 jaar oude sound het ook anno 2023 nog heel goed blijkt te doen bij het hedendaagse jonge publiek dat er graag op swingt op de dansvloer van discotheek of club.

De singles die voorafgaand aan de albumrelease uit “Strange Disciple” in de markt werden gebracht zijn de op de eerste video te horen song “Sole Obsession” die al in maart uitkwam, gevolgd door de catchy openingstrack “Weak In Your Light” die in april uitkwam. In mei was er dan “Stumbling Still” als derde single en in juli volgde ook nog het ritmische nummer “Too Much, Enough” op een repetitieve synthesizermelodie.

Ook de popballads “Swimming In The Shallow Sea” en “Spare Me The Decision” zijn naast de wat ruimer georkestreerde tracks “A New Goodbye” en albumafsluiter “I Will Never Learn” nummers die wat ons betreft wel eens wat vaker op de radiostations in de Benelux zouden mogen gedraaid worden. “Strange Disciple” van ‘Nation of Language’ is een vrolijk klinkend en vlot in het gehoor liggend mooi derde album op drie jaar tijd, maar zeker nog niet de laatste realisatie van deze New Yorkse band.

(valsam)